Istraživanje Gen Z financijskih navika 2023

Troškovi života i dalje rastu. Kako za nas, tako i za studente. Nažalost, svjedoci smo financijskih problema među studentima u razmjerima za koje smo se nadali da ih nikada nećemo vidjeti.

Naša anketa o trošenju studenata tijekom 2022. godine predviđa da će studenti tijekom 2023. godine više paziti na svako trošenje novaca, i pomno birati od kojih brendova će kupovati.

Kao što ćemo objasniti u nastavku, studenti će ove godine više nego ikada otvarati štednje, koristiti zajmove i ovisiti o novčanoj pomoći roditelja.

Od čega se sastoji naša anketa?

  • Koliko studenti zapravo troše?
  • Koja područja studentskog života najviše koštaju?
  • Jesu li studenti financijski pismeni?
  • Kako studenti dolaze do novca?
  • Koji je glavni izvor zarade studenata?
  • Što studenti očekuju od života nakon studija

Koliko studenti zapravo troše?

U prošlogodišnjoj anketi, otkrili smo da prosječni student troši oko 400€ mjesečno. To se ove godine povećalo za oko 14%, a procijenjuje se da studenti sada troše u prosjeku 450€ mjesečno.

Jesu li studenti financijski pismeni?

Poznavanje vještina financijske pismenosti (kao što je npr. budžetiranje) studentima bi pomoglo da prebrode ovo izazovno razdoblje.

No, istraživanje pokazuje da nemaju svi razinu financijskog obrazovanja kakvoj bismo se nadali.

Kako studenti zarađuju?

U odnosu na 2021. godinu, primjećujemo promjenu u tome kako studenti zarađuju. 2021. Godine najčešći izvor zarade bio je studentski posao, no u 2022. Studenti ipak više ovise o roditeljima.

Zapošljavanje nakon studiranja

Pandemija više ne oblikuje tržište rada u tolikoj mjeri kao posljednjih nekoliko godina. Primjetili smo rastući optimizam među studentima vezano za njihove izglede za zapošljavanje nakon studiranja.

U našoj anketi iz 2021. 58% studenata reklo je da nisu sigurni hoće li pronaći posao nakon diplome, što se povećalo na 62% u anketi u 2022. godini.

Što će euro promijeniti u Hrvatskoj?

S novom godinom Hrvatska je uvela euro, pa se tako mijenjaju i studentske plaće. Osim što će isplata sada biti u eurima, narasla je i sama minimalna studentska satnica. Ona sada iznosi 4,38 eura neto. Izračunali smo koliko studenti sada mogu zaraditi ako radi šest, osam ili deset sati dnevno u jednom prosječnom mjesecu.

Stigao je euro. Dosadašnji minimalci u kunama odlaze u povijest. Studentska minimalna satnica sada iznosi 4,38 eura neto. Manje od toga poslodavac studenta po satu ne može isplatiti. Nedjeljom, blagdanom i noću satnica raste za 50 posto i iznosi 6,57 eura.

Noćni je rad onaj od 22 sati navečer do 6 sati ujutro, a nakon svakih šest sati rada student ima pravo na pauzu ud pola sata. Kazne koje poslodavac može dobiti ako ne poštuje navedene odredbe mogu se kretati i do 100 tisuća kuna. Mislite li da student ne može dovoljno zaraditi ako radi na sezoni ili povremeno, pogledajte naš izračun koliko se može zaraditi uz šest, osam ili deset sati rada dnevno.

Zarada za osam sati rada dnevno

Za primjer ćemo uzeti prosječni mjesec koji ima 21 radni dan te pet subota i nedjelja. Dakle, računamo za 21 radni dan i 168 radnih sati.  Za početak ćemo izračunati ako dobivate minimalac, odnosno 4,38 eura po satu. Ako student odrađuje samo radne dane osam sati dnevno, dakle vikendom je slobodan, zaradit će 735 eura i 84 centa. Ako se odrađuju i subote, studentska mjesečna plaća bit će 911 eura i četiri centa.

Zarada nedjeljom je, ako se radi osam sati, 52,56 eura. Ako se radi nedjeljom, a jedan radni dan u tjednu je slobodan, tada zarada raste na 998,64 eura. Ako u jednom mjesecu student radi svaki dan osam sati dnevno zarada može biti 1.173,84 eura.

Samo ako bi poslodavac zaokružio satnicu na 4,40 eura za rad pet dana u tjednu bez nedjelje, blagdana i noćnog rada možete u jednom mjesecu zaraditi 739,20 eura. Uz subote to je 915,20 eura, ako se radi nedjeljom zaradit ćete 1.003 eura i 20 centi. Za rad cijeli mjesec student će zaraditi 1.179,20 eura.

Ako odrađujete neki posao s malo većom satnicom, na primjer pet eura po satu, u jednom mjesecu bez vikenda možete zaraditi 840 eura. Uz subote, taj iznos raste na 1.040 eura. Ako biste pak radili nedjelje i jedan dan u tjednu odmarali, zarada se penje na 1.140 eura. Uz rad svaki dan u mjesecu možete zaraditi 1.340 eura.

Ključni nalazi iz ankete

Studenti bilježe inflaciju veću od državnog prosjeka. Troškovi života porasli su za 14% od našeg istraživanja 2021., a prosječni student sada troši 450€ mjesečno. S obzirom na to, za očekivati je da će studenti ove godine utrošiti više vremena na računanje svojih troškova, i da će u većoj mjeri paziti što i kada kupuju.

Želite li uspostaviti kontakt s ovom generacijom i dokazati im da je upravo Vaš brend onaj od kojeg trebaju kupovati? DOOH oglašavanje je najpopularniji način za oglašavanje prema ovoj generaciji – javite nam se za više informacija!